Initiatiefnemer

Jan Fokke Oosterhof loopt in 2010 de Nijmeegse 4daagse. Hij loopt ongetraind omdat hij het als extreemsporter leuk vindt om uitdagingen op te zoeken en zijn grenzen te verleggen. Op zijn rug een MS-collectebus. Van het een komt het ander. Een aantal enthousiaste wandelaars met MS benadert hem in 2011 met de vraag of hij ze wil trainen. Mensen met MS gaan in zijn ogen nog veel verder in het verleggen van grenzen. Hij zegt dus volmondig ‘Ja!’, traint ze, schrijft er een boek over en ontwikkelt deze projectwebsite.

Inmiddels hebben andere wandelaars met MS het estafettestokje overgenomen en ieder jaar laten ze zien dat bewegen niet stopt als je de diagnose MS krijgt. Ze verleggen hun grenzen en laten zien dat je moet uitgaan van je krachten, en niet je beperkingen. Door talloze tv- en radio-interviews en artikelen in NRC/ Trouw hebben tienduizenden mensen gezien wat MS is; een ziekte aan het centrale zenuwstelsel en NIET een spierziekte. Ook de nominatie voor de Sportiviteit Prijs 2013 heeft daaraan bijgedragen. De prijs was bedoeld voor projecten die zich inzetten voor een sportiever klimaat in Nederland.

Het project heeft inmiddels een zusje gekregen. Samen met het Nijmeegse muZIEum is Jan Fokke het project ‘Vierdaagse zonder zicht’ gestart. Blinde en slechtziende mensen lopen de Vierdaagse. Ziende mensen lopen geblinddoekt een stukje mee tijdens een blind date. Het bijzondere: de blinde/ slechtziende mensen hebben de regie!

Ook reporter Erik Hulzebosch moet er aan geloven en loopt een klein stukje op met Marcel Cremers op de derde dag van de vierdaagse – met een blinddoek om… Start vanaf 20.25.

erik